Het weer in Madrid

mad14Bij Spanje denken heel veel mensen aan warme zomers en tropische temperaturen. Maar dit gaat niet altijd op. De aanwezige berggebieden in Spanje zorgen ervoor dat het gebied eigenlijk drie verschillende klimaat gebieden heeft.

  • Op de eilanden aan de zuidelijke kust heerst een duidelijk mediterraan klimaat
  • Het noorden en noordwesten heeft een zogenaamd zeeklimaat, met koele winden en vaak regen.
  • Het centrale binnenland heeft een landklimaat, een beetje vergelijkbaar met dat van ons in Nederland.

Tijdens de winter kan het in delen van Spanje zeer koel zijn. In het noordelijke gedeelte van Spanje, (ten zuiden van de Pyreneeën) en het midden van het land heerst dan ook een vergelijkbaar klimaat als dat in Nederland. Koele winters met momenten dat de temperatuur onder het vriespunt verdwijnt en toch ook heerlijke zomerdagen.

De verschillende seizoenen in Madrid.

Winter

mad11Het weer in Madrid wordt gedeeltelijk beïnvloed door het mediterraanse klimaat van de oostelijke kust. Dit betekent dat het in de winter behoorlijk koud kan zijn. De koudste maand van het jaar is januari. In deze maand ligt de gemiddelde temperatuur rond de 6 graden Celsius. Dit is ongeveer te vergelijken met de winter in Nederland. Groot verschil is echter dat Madrid, vanwege zijn hoge ligging, meer zonuren heft dan Nederland. De temperatuur kan dan wel hetzelfde aanwijzen. Toch kan het op een zonnige winterdag in Madrid veel warmer aanvoelen dan in ons bewolkte Nederlandse klimaat.

De Herfst en de Lente

mad12Door zijn ligging in het hoge binnenland van Spanje maar ook onder de invloed van mediterrane zee aan de oost kust van het land kunnen de temperaturen in de zogenaamde wisselseizoenen in het voor en najaar heel erg verschillen. De ene dag kan het met een temperatuur van 16 graden behoorlijk koel zijn, terwijl de volgende dag door een verandering in de windrichting warme lucht wordt toegevoerd en de temperatuur met gemak kan oplopen tot 24 graden Celsius. Voor de bezoekers in deze wisselperiodes is het dan ook zeer moeilijk een bepaald kledingadvies te geven. Men dient op alle weersomstandigheden voorbereid te zijn. De Madrilenen lossen dit op door vooral veel verschillende laagjes kleding te dragen, die ze een voor een kunnen uit kunnen trekken.

Zomer

mad13In de zomer kan de temperatuur in Madrid overdag oplopen tot soms wel meer dan 40 graden Celsius. Dit is dan ook een van de redenen waarom de meeste huishoudens en hotelkamers in Madrid beschikken over airconditioning of plafond ventilator. Veel inwoners van Madrid wijken dan ook met deze hete zomertemperaturen uit nar de Spaanse kust. Vooral Costa Blanca is bij de lokalen heel erg populair. Heel veel Madrilenen hebben hier een vakantiewoning. De stad Madrid ligt echter vrij hoog in het binnenland en dit zorgt ervoor dat ook tijdens de warme zomermaanden de temperatuur s avonds afkoelt en weer aangenaam wordt.